מידע כללי - שלבים
השלבים השונים
"פקמן" כולל 256 שלבים שונים, כאשר כולם תוכננו להציג את אותו המבוך. כל שלב מכיל 244 גלולות, מתוכן 240 הן גלולות רגילות וארבע נוספות הן "גלולות הפלא". בנוסף לגלולות, בכל שלב מופיע בונוס שונה, אותו ניתן לאכול ולזכות בנקודות. ניתן לאכול עד שני בונוסים בכל שלב.
המסך המפוצל - "מסך המוות"
שלב אחד אשר ראוי להתייחסות מיוחדת הוא השלב האחרון של המשחק, שלב 256. שלב זה זכה לכינוי "שלב המסך המפוצל" או "שלב מסך המוות" ("kill screen") בגלל תכונה מאוד מיוחדת שלו: בעוד שהחצי השמאלי שלו תקין, החצי הימני שלו משובש לחלוטין, מה שהופך את המשחק בו לכמעט בלתי אפשרי.
כדי להבין מהו מקור הבאג שגרם לתופעה המוזרה הזו, צריך תחילה לסקור בקצרה כמה עקרונות תכנותיים בסיסיים.
בני אדם נוהגים כיום לייצג מספרים (או לספור, באופן כללי) באמצעות שיטת הספירה העשרונית. בשיטה זו, מספרים מיוצגים בבסיס 10, באמצעות הספרות 0-9. כאשר אדם כותב את המספר 123, הוא למעשה מתכוון ל"(שלוש כפול (עשר בחזקת אפס)) ועוד (שתיים כפול (עשר בחזקת אחת)) ועוד (אחת כפול (עשר בחזקת שתיים))", או במילים אחרות, "(שלוש כפול אחת) ועוד (שתיים כפול עשר) ועוד (אחת כפול מאה)". בניגוד לבני אדם, מחשבים נוהגים לצייג מספרים בשיטה הבינארית, הכוללת שתי ספרות בלבד: 0 ו-1. בייצוג בינארי, המספר "101" מתורגם למעשה ל"(אחת כפול (שתיים בחזקת אפס)) ועוד (אפס כפול (שתיים בחזקת אחת)) ועוד (אחת כפול (שתיים בחזקת שתיים))", כלומר, "(אחת כפול אחת) ועוד (אפס כפול שתיים) ועוד (אחת כפול ארבע)", שזה בעצם 5.
כעת, בדיוק כפי שבשיטה העשרונית, אם נגביל את מספר הספרות של מספר כלשהו נוכל לייצג רק כמות מסויימת של מספרים (עם 3 ספרות עשרוניות ניתן לייצג רק 1000 מספרים: מ-0 עד 999), כך גם בשיטה הבינארית: עם 8 ספרות, למשל, ניתן לייצג רק 256 מספרים: 0 עד 255. ניסיון לבצע את הפעולה (255 + 1) בייצוג בינארי כאשר אנו מוגבלים ל-8 ספרות בלבד בכל מספר יגרום לתופעה אשר מכונה "גלישה", ולמרבה הצער, במקום לקבל 256, נקבל בתור תוצאה את המספר "0"!
מכאן נעבור לשני מונחים חשובים ביותר בעולם המחשבים: ביט ובייט. "ביט" (או "סיבית") היא ספרה בינארית - "0" או "1". "בייט" (או "בית"), לעומת זאת, הוא אוסף של מספר סיביות, בדר"כ 8. במילים אחרות, אם נסכם את מה שלמדנו עד עתה, באמצעות בייט אחד ניתן לייצג 256 מספרים שונים בשיטת הייצוג הבינארי: המספרים 0 עד 255. למעשה, "בייטים" הם אבני בניין בסיסיות ביותר בכל מה שקשור לעולם המחשבים.
עם הידע הזה, התמונה מתחילה להתבהר: מדובר כנראה ב"בייט" שביצע "גלישה", ובמקום לקבל את הערך 256, הוא קיבל את הערך 0. אולם, בשלב הזה עולה שאלה אחרת: אם באמצעות בייט אחד ניתן לייצג 256 שלבים שונים (שהרי הספירה מתחילה ב-0) ובמשחק יש 256 שלבים שונים, מדוע שתתרחש גלישה?
התשובה נעוצה ברצף הפעולות בו המשחק נוקט על מנת לשרטט את השלב על המסך: מסתבר שעל מנת לדעת אילו פירות לצייר בתחתית המסך, המשחק לוקח את מספר השלב, מוסיף לו "1" ובודק את הערך שהתקבל מול טבלה קבועה מראש. אולם, לרוע המזל, עקב הגלישה, המספר שמתקבל הוא למעשה 0. כאשר המנוע הגרפי של המשחק מנסה לצייר את הפירות המתאימים בלולאה שערכה הראשוני הוא 1 וערכה הסופי הוא 0, יוצא שהיא מבצעת 255 סיבובים של ציור פירות, מה שכמובן לא היה אמור לקרות. זאת, ועוד - ה"השתוללות" הזו של לולאת ציור הפירות דורסת נתונים אחרים בזיכרון המחשב, מה שמוביל לבלגאן שמתרחש בצידו הימני של המסך.
למרבה ההפתעה, השלב עדיין שחיק במידה כלשהי: אמנם אי אפשר לראות מה בדיוק קורה בצידו הימני של המסך, אך מעקב אחר מסלולים מוגדרים מראש מאפשר לסיים את המשחק בהצלחה. דבר זה מפתיע במיוחד לאור העובדה שהמפלצות מסוגלות לנוע בחופשיות יחסית בצד המשובש, כמו גם פקמן עצמו.
בסיום השלב ה-256, המשחק מתחיל מהתחלה וניתן לשחק בו ללא בעיה עד לחזרה למסך המפוצל בשנית. אולם, רמת הקושי של המשחק לא מאופסת, והשחקן ממשיך לשחק ברמת הקושי של השלבים המאוחרים יותר במשחק.